Kashmar - Mashad Persisk matta 396x291

Kashmar - Mashad Persisk matta 396x291

Färgerna på varje matta ser olika ut beroende från vilket håll ni tittar på dem. Ni kan titta på mattan från olika synvinklar på nedanstående bilder:

 • Total Pris: 13789 kr         Extra Discount -30%
 • Internetpris: 68957 kr
 • Mattkod: cls1025-388
 • Storlek: 396x291 cm
 • Tjocklek: Medel (5-10 mm)
 • Oldness: 0-20 (Ny)
 • Ursprung: Iran/Persien
 • Lugg - Varp: Ull i Bomull
 • Knutarnas Täthet: cirka 90.000 Antal knutar per m²
 • Mattans färger:
 • Viktig anteckning: Mattan är lite sned/inte enhetlig

Kashmar mattor: Staden Kashmar ligger utanför Khorasan sydväst om staden Mashad i östra Iran. Staden är historierik och de gamla namnet är Torshiz. Där vävs i århundranden prägliga kvallitets mattor. Dessa mattor är täta, med tunnt mjukt ull i fina färger av blå och i kontrast med kräm, och elefantbensbeige. I de nyare mattorna används en mjuk grön, röd och brun färg. Karaktaristiskt för Kashmar är de stora storlekarna och de enastående mönstren som ser ut som stora målningar med träd, blommor och kupoler från minareer. Dessutom avbildas historiska händelser som berättar t.ex (en viktig händelse från Persiens historia eller en känd persons historia eller en respektfull Persisk kung). I Kashmar vävs eleganta mästerverk med harmonni i färgerna, komplicerade mönster med detaljer för att visa Persernas kärlek, för skönhet och konst. Kashmar mattorna är tåliga och blir finare ju äldre dem blir.

Mashad mattor: Mashad är känd som staden Ferdousi poeten av “Shahnameh” (Boken om kungar) som anses vara en nationell hjältedikt i Iran. Är dessutom känd som helig stad utav Shiiter Iranier. Är huvudstaden till landsorten Horasan och ligger 100 kilometer öster om Teheran. Även känd för bästa ullskvallite. De gamla Mashad mattorna var utav mycket bra kvallite och tunna i väven. Under en tid, p.g.a höga productions kostnader, blev inte kvalliten accepterad från köparna och efterfrågan minskades betydligt. Detta hände ungefär tills i mitten av 1950- talet, då började en märkbar förbättring på kvalliten. Mattorna började stegvis likna konstverk med fina, smakfulla, tunna och detaljerade mönster. Många blomsorter, “Mir I Botah” fina medaljonger, brodyrer och girlander pryder Mashad mattorna. Färgerna är nästan alltid från växtriket. I Horasan finns det fullt med krapprot(en växtsort) och den ger en svag röd färg. Indigo blå den andra huvudfärgen som de använder. Knutarna som används är senneh (persisk knut) och ghiordes (turkisk knut). Mashad mattorna som är nämda efter Turkbaf, där de använder knutar ghiordes, har hög märkbar kvallite och skönhet.

Klassiska: Mattor som vävs i storstäder i permanenta verkstäder och med stabila vävstolar (i motsats till nomader). Dera mönster görs först på papper utav mattdesigner. Dessa mönster hålls troget fast under mattvävningens gång. Men även på dessa mattor kan det finnas små olikheter i väven.

Abrash: P.g.a att ullen har olika mängder utav fett och salt, under färgningen suger ullet inte alltid upp samma mängd färg. Innan vävmingen syns inte det tydligt men efter vävningen får raderna olika färgnyanser. Det heter ( Abrash ) – och som på iranska betyder litet moln och visar naturligheten och äktheten i ullen då det inte använts kemiska medel. Exempel

Grundläggande Kategori
Typ
Ursprung
Storlek/Form
Motiv
Kvallite'
Färg

Share

Pin it

Liknande mattor som kanske intresserar er

Kirman - Mashad
Kerman - Mashad 410x293
9796 kr
Moud - Mashad
Mood - Mashad 394x286
7519 kr

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!

Mattor Som Ni Sett

Kashmar - Mashad
Kashmar - Mashad 396x291
13789 kr