Baluch - Turkaman Persisk matta 205x125

Baluch - Turkaman Persisk matta 205x125

Färgerna på varje matta ser olika ut beroende från vilket håll ni tittar på dem. Ni kan titta på mattan från olika synvinklar på nedanstående bilder:

  • Erbjudande: 4183 kr       50%
  • Butikspris: 11946 kr
  • Mattkod: unq4163-557
  • Storlek: 205x125 cm
  • Tjocklek: Medel (5-10 mm)
  • Oldness: 0-20 (Ny)
  • Ursprung: Iran/Persien
  • Lugg - Varp: Ull i Ull
  • Knutarnas Täthet: cirka 120.000 Antal knutar per m²
  • Mattans färger:

Baluch mattor: Nomaderna Baluch är grupper från olika stammar som driver omkring mellan Persien och västra Afghanistan. Balucherna väver mycket tåliga ullmattor med hög kvallite’ som är mycket täta och hårda i vävningen. Varpen är utav ull och vissa gånger används getull. I de nyare mattorna används även bomullsvarp. Många mattor har dekorerad kelim på de båda kortsidorna som gör mattorna mer hållbara och att de skyddas mot fördärv. De tunna stråna i mattorna många gånger är ifrån getullen. Deras färger är naturliga i mörkrött, blå, brun, och svart. Deras mönster är geometriska och återkommer livsträdet ofta i olika former, (en symbolisk föreställning som ofta används till bedje-bikt mattor). Baluch mattorna som finns i staden Mashad kallas Mashad-Baluch, medan andra som säljs i staden Herat i Afghanistan är kända som Herat-Baluch.

Turkaman mattor: Turkmenistans mattor vävs i olika områden i Ouzbekistan, Turkmenistan, Afghanistan och även i östra Turkestan och Belutchistan. Till Turkmenistans mattor tillhör även Basjir, Salor, Tekke-Bokhara, Jolam-Boucharaband, Ersar, Tjaudor och Yomut mattor, som är exempel på vävtekniken som vi kallar Bokhara. Vissa områden i Turkmenistan där det vävs mattor är Ashkabad, Bakharden, Geok-Tepe, Kizyl-Arvat och Merv. Deras djupt röda och hela den röda färgskalan från lila till brun är grundfärger i dessa mattor och karaktäreras av återkommande åttahörningar, romber och yomut motiv. Varpen i mattorna är utav ull.

Nomadmattor: Mattor som vävs utav nomader. Nomaderna förflyttar sig ständigt och bor aldrig i samma geografiskta område. Dem tillverkar handknutna mattor med flyttningsbara vävstolar. Därför kan mattorna ha små fel och mönstren vara i oordning. Dessutm vävs mattornas mönster ifrån minnet och beroende på varje vävteknikerns inspiration. Därför händer det några gånger att mönstren inte är likformade i hela mattan.

Abrash: P.g.a att ullen har olika mängder utav fett och salt, under färgningen suger ullet inte alltid upp samma mängd färg. Innan vävmingen syns inte det tydligt men efter vävningen får raderna olika färgnyanser. Det heter ( Abrash ) – och som på iranska betyder litet moln och visar naturligheten och äktheten i ullen då det inte använts kemiska medel. Exempel

Grundläggande Kategori
Typ
Ursprung
Storlek/Form
Motiv
Kvallite'
Färg

Pin it

Mattor Som Ni Sett
Baluch - Turkaman
Baluch - Turkaman 205x125
4183 kr

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!