Zanjan - Hamadan Persisk matta 245x147

Zanjan - Hamadan Persisk matta 245x147

Färgerna på varje matta ser olika ut beroende från vilket håll ni tittar på dem. Ni kan titta på mattan från olika synvinklar på nedanstående bilder:

 • Total Pris: 2383 kr         Extra Discount -30%
 • Erbjudande: 2976 kr 80%
 • Internetpris: 14880 kr
 • Mattkod: unq3837-1010
 • Storlek: 245x147 cm
 • Tjocklek: Medel (5-10 mm)
 • Oldness: 0-20 (Ny)
 • Ursprung: Iran/Persien
 • Lugg - Varp: Ull i Bomull
 • Knutarnas Täthet: cirka 90.000 Antal knutar per m²
 • Mattans färger:

Zanjan mattor: Är mattor som vävs i förorten Zanjan i norra Persien. De är färgglada och utav mycket bra ullkvallite. Karaktäristiskt för dessa mattor är de geometriska mönstren och stora medaljonger. De sammlar ihop och säljer mattorna på staden Hamadan's handel.

Hamadan mattor: Staden Hamadan ligger i nordvästra delen av Iran, 300 kilometer väster om Techerani. Det är en av de mest ancienta städer i världen och det beskrivs i den heliga skriften med namnet Ekvatana. Staden är en central samlings- och handelsplats med mattor som vävs ifrån hundratals närliggande byar och städer. Många utav mattorna säljs med sitt eget namn, som Nahavand, Tuiserkan, Malayer, Hosseinabad, Burchalow, Enjilas, Khamse och Zanjan. De enklaste mattorna i området säljs med namnet Hamadan. Varje by har sin karaktäristiska vävstil med egna mönster och färger. I de flesta Hamadan mattor används bra kvallite på ullen och i olika färger. Färgerna är naturliga och övervägande i olika färgnyanser utav blå indigo och röd.

Nomadmattor: Mattor som vävs utav nomader. Nomaderna förflyttar sig ständigt och bor aldrig i samma geografiskta område. Dem tillverkar handknutna mattor med flyttningsbara vävstolar. Därför kan mattorna ha små fel och mönstren vara i oordning. Dessutm vävs mattornas mönster ifrån minnet och beroende på varje vävteknikerns inspiration. Därför händer det några gånger att mönstren inte är likformade i hela mattan.

Horisontella eller vertikala skuggningar i luggen: Skuggningar i mattan beror på att matta var ihopvikt under frakten. Men när mattan blir utplacerad och upptrampad återhämtas den. Exempel

Abrash: P.g.a att ullen har olika mängder utav fett och salt, under färgningen suger ullet inte alltid upp samma mängd färg. Innan vävmingen syns inte det tydligt men efter vävningen får raderna olika färgnyanser. Det heter ( Abrash ) – och som på iranska betyder litet moln och visar naturligheten och äktheten i ullen då det inte använts kemiska medel. Exempel

Grundläggande Kategori
Typ
Ursprung
Storlek/Form
Motiv
Kvallite'
Färg

Share

Pin it

Liknande mattor som kanske intresserar er

Enjelas - Hamadan
Enjelas - Hamadan 243x145
2616 kr
Tuyserkan - Hamadan
Tuyserkan - Hamadan 246x146
2658 kr
Tuyserkan - Hamadan
Tuyserkan - Hamadan 252x136
2542 kr
Enjelas - Hamadan
Enjelas - Hamadan 232x153
2637 kr

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!

Mattor Som Ni Sett

Zanjan - Hamadan
Zanjan - Hamadan 245x147
2383 kr