fbÖppettider: Vi är tillgängliga Måndag-Fredag 09.00 - 16.00 och Lördag 09.00 - 14.00

Moud - Mashad Persisk matta 351x245

Moud - Mashad Persisk matta 351x245

 Image Zoom


Färgerna på varje matta ser olika ut beroende från vilket håll ni tittar på dem. Ni kan titta på mattan från olika synvinklar på nedanstående bilder:

 • Erbjudande: 13710 kr       -50%
 • Butikspris: 27420 kr
 • Mattkod: unq4098-123
 • Storlek: 351x245 cm
 • Tjocklek: Medel (5-10 mm)
 • Oldness: 40-60 (Halv-Antiker)
 • Lugg - Varp: Ull i Bomull
 • Knutarnas Täthet: cirka 160.000 Antal knutar per m²
 • Mattans färger:
 • Viktig anteckning: Mattan är lite sned/inte enhetlig
  Det finns små slitage på vissa ställen i mattan

Moud mattor: Staden Moud ligger på landsbygden Khorasan i nordöstra Iran. I arkeologiska urgrävningar i södra delen i den historiska staden Birjand, hittades det antika keramikföremål ifrån dynastin Parthian (248f.Kr -224f.Kr). Dessutom hittades föremål som är från förhistorisk tid till dynastin Safavidon. Mattillvärkningen och produktionen av safran gjorde staden världs berömd. De flesta Moud mattor är utav hög kvallite, tillverkade med tunnt mjukt ull med tunna finlinjerade mönster. Moud mattorna vävs med osymetrisk persisk knut. De använder starka blåa och röda färger med beige fond som kontrast. I mönstren används oftast blommor och medaljonger. Ofta vävs mönstret Mir och mönstret som kallas trädgård (alltså, återigenkommande fyrkanter utpryddade med träd, pilträd, blommor, rådjur och fåglar).

Mashad mattor: Mashad är känd som staden Ferdousi poeten av “Shahnameh” (Boken om kungar) som anses vara en nationell hjältedikt i Iran. Är dessutom känd som helig stad utav Shiiter Iranier. Är huvudstaden till landsorten Horasan och ligger 100 kilometer öster om Teheran. Även känd för bästa ullskvallite. De gamla Mashad mattorna var utav mycket bra kvallite och tunna i väven. Under en tid, p.g.a höga productions kostnader, blev inte kvalliten accepterad från köparna och efterfrågan minskades betydligt. Detta hände ungefär tills i mitten av 1950- talet, då började en märkbar förbättring på kvalliten. Mattorna började stegvis likna konstverk med fina, smakfulla, tunna och detaljerade mönster. Många blomsorter, “Mir I Botah” fina medaljonger, brodyrer och girlander pryder Mashad mattorna. Färgerna är nästan alltid från växtriket. I Horasan finns det fullt med krapprot(en växtsort) och den ger en svag röd färg. Indigo blå den andra huvudfärgen som de använder. Knutarna som används är senneh (persisk knut) och ghiordes (turkisk knut). Mashad mattorna som är nämda efter Turkbaf, där de använder knutar ghiordes, har hög märkbar kvallite och skönhet.

Klassiska: Mattor som vävs i storstäder i permanenta verkstäder och med stabila vävstolar (i motsats till nomader). Dera mönster görs först på papper utav mattdesigner. Dessa mönster hålls troget fast under mattvävningens gång. Men även på dessa mattor kan det finnas små olikheter i väven.

Alla CarpetU2-mattor rengörs med högkvalitativa antibakteriella och mal skyddande produkter enligt persisk lag.

Abrash: P.g.a att ullen har olika mängder utav fett och salt, under färgningen suger ullet inte alltid upp samma mängd färg. Innan vävmingen syns inte det tydligt men efter vävningen får raderna olika färgnyanser. Det heter ( Abrash ) – och som på iranska betyder litet moln och visar naturligheten och äktheten i ullen då det inte använts kemiska medel. Exempel

Grundläggande Kategori
Typ
Ursprung
Storlek/Form
Motiv
Kvallite'
Färg

Pin it

Liknande mattor som kanske intresserar er

Moud - Patina
Mood - Patina 344x250
7458 kr
Mattor Som Ni Sett
Moud - Mashad
Mood - Mashad 351x245
13710 kr

You have to choose at least two (2) carpets!

You can select up to six (6) carpets to compare!